Przepustnica w AEE - proszę o radę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majki
    Drive
    • 2008
    • 63

i nie zapominaj o jednej rzeczy.

jesli byś miał stłuczkę (czego Ci nie życzę) i pan by powiedział że nie zauważył że miałeś kierunkowskaz włączony i by sprawdzili że nie masz homologowanych żarówek to będzie twoja wina...
    Takich dwóch jak nas trzech, to nie ma ani jednego...
  • piotrekpruszcz
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 122

Wtam,
    od niedawna śmigam Octavia 1 z silnikiem AEE i jak pewnie każdy z Was mam problem z przepustnicą... Zauważyłem,że jest strasznie zasyfiona i z przeczytania większości wątków wynika, że wyczyszczenie jej na jakiś czas powinno pomóc.
    Mam pytanie czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak ją potem zaadaptować?? ( planuję przepustnicę wymontować i solidnie wymyć) MAM Vag Coma 4.09-1 i mam nadzieje że przy jego i Waszej pomocy uda mi się adaptację przeprowadzić . Proszę o łopatologiczny opis zabiegu ... z góry bardzo dziękuję.
    P.S na forum takowego opisu nigdzie nie znalazłem.

Komentarz

• tomi98
      Rider
      • 2004
      • 564

otóz ja miałem małe problemy z falowaniem obrotów na biegu jałowym, nie rozbierałem aby nie bawić się w adaptację ściągnąłem obudowę filtra powietrza i delikatnie czystą szmatka i "paluchem" + WD 40 oczyściłem wnetrze przepustnicy na tyle ile się dało. Po tym zabiegu falowanie ustało i octa śmigała aż miło i falowanie ustało. To tyle natomiast w adptację się nie bawiłem.
      pzdr

Komentarz

• M@rcin
        Classic
        • 2006
        • 39

u mnie czyszczenie nic nei dalo. po czyszczeniu zaczela sie zawieszac przy 2 tys obrotow. wymienilem na nowa. koszt zakupu to 470 na skoda.czesci.pl i 2 lata gwarancji. jak narazie smiga.

Komentarz

• piotrekpruszcz
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 122

Sam wymieniałeś tą przepustnice, co z adaptacją? Jak to zrobić?? :?:

Komentarz

• M@rcin
            Classic
            • 2006
            • 39

wymienialem w warsztacie. koszt 120 zl z adaptacja. a przepustnice mozna kupic juz za jakies 370 zl tylko mnie przekonala ta 2 letnia gwarancja.
            a co do czyszczenia to mechanik twierdzil ze czyszczenie tej gardzieli nic nie daje bo brudza sie jakies scieszki w puszce i to je nalezy czyscic. tylko jak mowilem u mnie czyszczenie spowodowalo to ze zaczela sie zawieszac. sama adaptacja to koszt chyba ok 70 zl.

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

Oj na temat przepustnicy było na tym forum dużo także trzeba poszukac sam miałem AEE i tak jak pisze tomi98, czyszczenie ale lepiej bezyna ekstrakcyjną a WD uzyc do czyszczenia potencjometra który jest pod tym plastikime w przpustnicy żeby nie falowały obroty lub sią nie zawieszały jak było umnie, umnie pomaga. Teraz mam TDI AGR i mam inne zmartwienia, Ale AEE to według servisu skody najmniej awaryjny silnik i ja sie z tym całkowicie zgadzam zrobiłem ok. 120 tys. oprócz czyszczenia w/w przepustnicy igumek stabilizatora było ok.
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

piotrekpruszcz, tu masz LINK do instrukcji adaptacji ( między innymi w silniku ALM/AEE, co prawda w Seacie ale to to samo ) kilku zdjęciówek rozłożonej przepustnicy i moich "prywatnych wynużeń" na temat tej przepustnicy. Trzeba by tam pewnie coś przeredagować, bo po 4 latach dłubania człowiek trochę zmądrzał, ale prawde powiedziawszy to mi się nie chce... Miłej lekturki!
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• piotrekpruszcz
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 122

Dzięki kowal 2002, napewno dzięki temu troszeczkę zmądrzeje na temat tego wynalazku... Pozdrawiam

Komentarz

• schamann
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 105

Pamietaj przy adaptacji wlaczony zaplon - nie silnik!!!!
                    Jak zalaczysz silnik wtedy na tych samych kanalach bedziesz mogl se zaplon ustawic lampa stroboskopowa.
                    Były Właściciel OI 1.6 AEE 75KM ,1998r teraz Laguna 3 2.0 dci 150KM

Komentarz

Pracuję...